Tilbake
Nyhet

Styrket gjensidig suksess lokalt – vi ser tilbake på Westcon Løfteteknikk og Aibels mangeårige samarbeid

I år er det 27 år siden samarbeidet mellom Westcon Løfteteknikk og Aibel startet. Den første kontrakten ble inngått i 1996, kun få år etter WCLs oppstart.
Publisert
30.5.2023

Lokalt kjenner vi Aibel som den virkelig store hjørnesteinsbedriften i Haugesund. I bransjen er de kjent som et ledende serviceselskap innen olje-, gass- og havvindindustrien. Hos oss i Westcon Løfteteknikk kjenner vi Aibel først og fremst som en solid samarbeidspartner.

Det var i 1996 at Aibel så behovet for vedlikehold av deres voksende kranpark. De trengte ikke lete lenge før de fant ekspertisen de behøvde, den fant de lokalt i et lite lager på Frakkagjerd.  Det var WCLs gode rykte og erfaring som gjorde valget enkelt for Aibel, og WCL hev seg rundt for å etterkomme forespørselen den veletablerte hjørnesteinsbedriften kom med.

Spiller hverandre gode


I 96’ inngikk selskapene deres første kontrakt som innebar vedlikehold, kontroll og sertifisering av kranparken på verftet til Aibel på Risøy. Samarbeidet utviklet seg raskt deretter. Det var rundt denne tiden 140 løfteinnretninger på verftet, og etter å ha vist seg dyktige i arbeidet med kranparken, fikk WCL også en kontrakt på en totalvedlikeholdsavtale for alle løfteinnretningene. Like etter fulgte også en avtale for ansvar og vedlikehold av truckparken til Aibel.

Det gode samarbeidet fortsatte i årene som fulgte. Aibel fikk stadig større prosjekter og leverte flere EPC-kontrakter, dette gjorde at de kontinuerlig trengte mer løfteutstyr og flere løfteinnretninger. WCL løftet da ideen om en eksklusiv leieavtale mellom selskapene. Denne avtalen frigjorde lagerplass og minimerte kostnader med sertifiseringer og vedlikehold for Aibel, samtidig som det var en stor leieavtale for WCL. Selskapet som da var ny-tilflyttet til Bakarøy måtte selv ekspandere både lagerplass og kapasitet får å kunne levere til den stadig voksende avtalen med Aibel. Det var her den gjensidig fordelaktige rammeavtalen mellom selskapene oppstod og utleiepoolen til Westcon Løfteteknikk fikk sin start.

WCL har i dag en av Norges største utleiepool for løfteutstyr. Med over 3000 artikler til leie er utleiepoolen en av de fremste tjenestene til selskapet. Den stadig voksende utleiepoolen fikk sin start takket være samarbeidet med det internasjonale serviceselskapet på naboøya.

Et levende samarbeid

Samarbeidet mellom de to lokale selskapene er bygget på årevis med relasjoner og gjensidig tillit. I dag består rammeavtalen som de inngikk på 90-tallet, og WCL er totalleverandør på løfteteknikk for Aibel. Utenfor rammeavtalen bruker Aibel også WCLs ekspertise på enkeltprosjekter og leier inn eksperter fra ulike fagfelt innen løfteteknikk. Det gode samarbeidet ganger begge selskapene, og de lærer av hverandre. Aibel er svært dyktig på HMS og deler erfaringer gjennom samarbeidet, og WCL kurser Aibels ansatte på ulike tema fra hele kursmenyen deres.

- Gjennom årene har vi bygget opp stor tillit til hverandre. Vi finner gode løsninger sammen, og WCL kommer med smarte løsninger både teknisk og økonomisk, forteller Lars Inge Hellestveit, Vice President Yard i Aibel.

Lars Inge Hellestveit, Vice President Yard i Aibel.

Det nesten 30 år lange samarbeidet er opparbeidet på en vinn-vinn-modell, hvor vi begge spiller hverandre gode.

On-site

WCL er som eneste leverandør inne med kontorer on-site på verftet på Risøy. Her har de pr. i dag 5 faste ansatte som arbeider sammen med Aibels ansatte på ulike prosjekter. Prosjektingeniør, og leder for WCLs on-site kontorer på Aibel, Bjørn Tore Ytreland forteller om god synergi mellom selskapene.

Bjørn Tore Ytreland ved on-site kontoret til Westcon Løfteteknikk på Aibel.

- Samarbeidet er veldig bra, det er lav terskel for kommunikasjon begge veier. Dette resulterer i at WCL og Aibel drar i samme retning for å ha god kontroll på kraner, trucker og løfteutstyr, slik at det hele tiden er i bra stand. Vi opplever gjensidig respekt og tillit til hverandre som gjør at arbeidsdagene her nede er bra.

Aibel har hele 27 områder på verftet, og hvert kvartal premierer de ett område for best orden og ryddighet. Forrige kvartal var det en stolt gjeng fra Westcon Løfteteknikk som vant.

En fornøyd gjeng fra WCL on-site på Aibel, som vant for best orden og ryddighet forrige kvartal.

Det er godt å kunne lene seg på gode støttespillere, og i dette tilfellet her er det fantastisk at to lokale selskaper spiller hverandre gode med et langt og fruktbart samarbeid.

- Westcon Løfteteknikk er en av leverandørene som har vært med Aibel lengst. De er en forlenget arm med ekspertise som Aibel lener seg på her på verftet vårt, sier Lars Inge Hellestveit, Vice President Yard på Aibel.

- Vi i Westcon Løfteteknikk er utrolig stolte for at vi har fått være med på Aibel sin reise. Og er det en kunde som har vært med å utvikle WCL, så er det Aibel – det er viktig å lære av kundene våre, forteller Karl Johan Jentoft, Administrerende direktør i Westcon Løfteteknikk.